adr-mich napisał
Witam, jestem zatrudniony na umowę o pracę na pół etatu, czas nieokreślony. Zarabiam brutto 1000 złotych, na rękę jest to około 700 złotych. Chciałem się dopytać, czy z takimi dochodami mam zdolność do kredytu na 40 tysięcy? Lub ile musiałbym zarabiać, żeby mieć taką zdolność?
Bik mam czysty, jestem kawalerem.
Zdolność kredytowa to zolność do spłaty zobowiązań po pokryciu swoich potrzeb życiowych. Poniższe wyliczenia mają wyłącznie charakakter poglądowy i nie oddają rzeczywistości.
1.Przyjmijmy, że bank bardzo liberalnie określi że koszt Pan utrzymania to 500 zł miesięcznie.
2. Pozostaje w dyspozycji 200 zł. Przyjmijmy że te 200 zł, to 150 spłata kapitału a spłata odsetek to 50 zł.
3. Załóżmy że uda się znależć bank który pozwoli wziąc piewrwszy w życiu na kredyt na 60 miesięcy. 150X60=9000 zł.
PS. W rzeczywistości koszty utrzymania przyjmowane przez banki są wyższe, więc ja w opisanym przypadku nie widzę możliwości uzykania kredytu w wysokości 40 000 zł.
Jesli bik jest czysty proponuję powoli zacząć go budować pozytywnie. Jakiś drobny zakup ratalny splacany regularnie to dobry początek.
Poniżej wyliczenie w oparciu o kalkulator gotówkowy eurobanku
(wyliczenie nie stanowi oferty i w banku może przedstawiać się w indywidualnym przypadku inaczej)
Dochód netto: 700 zł
Żródło dochodu umowa o pracę.
Liczba osób na utrzymaniu: 1
Liczba rat: 60
Maksymalna rata kredytu: 117,89
Maksymalna kwota kredytu: 5390,00
Wypowiedź została zmieniona przez: Piotr Ożarowski 26.1.2016 9:21