• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat1 osoba obserwuje ten temat

Jaki kredyt pod zastaw domu?

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najstarszej wypowiedzi
od najnowszej wypowiedzi
✓  od najstarszej wypowiedzi
tales

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 9:42
Witam. Mam taki problem, że obecnie nie pracuję i chciałbym to zmienić zakładając własną działalność. Czy jest jakaś szansa, żebym dostał na ten cel gdzieś kredyt? Jestem właścicielem połowy nieruchomości, która jest obecnie warta 600 000 zł. Czy dałoby się coś takiego uzyskać?
Grzegorz KlimczakFinanse a Bankowość

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 375 razy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 10:04
tales napisał
Witam. Mam taki problem, że obecnie nie pracuję i chciałbym to zmienić zakładając własną działalność. Czy jest jakaś szansa, żebym dostał na ten cel gdzieś kredyt? Jestem właścicielem połowy nieruchomości, która jest obecnie warta 600 000 zł. Czy dałoby się coś takiego uzyskać?

Pod połowę domu nie uzyskasz kredytu na start działalności. Bo będzie musiała zgodzić się druga cześć współwłaściciel tej że nieruchomości. Bo bank nie zabezpieczy się na połowie nieruchomości.
Z poważaniem
Grzegorz Klimczak
Doradca Finansowy
Tel. 506203558/790382868
www.kredyty-zagranica.pl
Gość

Niezarejestrowani

16.4.2015 10:07
A ta 2 osoba, do której nalezy dom to jakis Twoj krewny np.?
tales

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 11:21
Gość napisał
A ta 2 osoba, do której nalezy dom to jakis Twoj krewny np.?

Tak, to moja siostra. Mieszkamy tam razem, to znaczy ja mam piętro, ona parter. A czy dałoby się ewentualnie jakoś podzielić tę nieruchomość notarialnie?
Nathan

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 11:30
Tak jest taka mozliwość z z tego co wiem ale bardzo dużo jest z tym załatwiania.
Czy naprawdę jest to takie opłacalne?

Nie lepiej jest postarać się na przykład o dotację na założenie firmy? W tym przypadku ryzykujesz o wiele mniej niż na przykład biorąc kredyt.
Wionella

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 11:39
A może wystarczy przeprowadzić zniesienie współwłasności? Trzeba z tym iść do prawnika. Ale pewna nie jestem, najlepiej, gdyby się tu jakiś ekspert wypowiedział.
No i zgadzam się też z Nathanem, że o wiele lepiej byłoby się postarać o dotację, tym bardziej, że teraz jest na to odpowiedni moment, bo urzędy pracy nie rozdysponowały jeszcze wszystkich środków. Czy masz taką możliwość?
Robert Sierant

Eksperci

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 12:42
siostra musiałaby podarować swoją część nieruchomości lub również przystąpić do kredytu...
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
Gość

Niezarejestrowani

16.4.2015 14:57
Jesli to to siostra to problem mniejszy. Mozna sie dogdac. Moze np. odsprzedac na papierze tę część. Albo przystąpcie razem do kredytu.
Robert Sierant

Eksperci

Pomógł 3917 razy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 15:05
a kto zapłaci PCC i koszty aktu notarialnego? poza tym zbywca będzie musiał przeznaczyć uzyskaną kwotę na cele mieszkaniowe, bo zapłaci podatek dochodowy...
pozdrawiam
Robert Sierant
Ekspert finansowy

robertsierant.pl
tales

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

16.4.2015 15:21
Dziwne, że nie da się podzielić domu, skoro tak na dobrą sprawę, to i tak każde z nas ma swoją część.
Raczej wątpię, żeby siostra chciała się zrzec swojej części, w której mieszka i planuje mieszkać dalej.
A o co chodzi z tym zniesieniem współwłasności? Wtedy tylko jedno z nas będzie właścicielem czy każde będzie mogło odrębnie zarządzać swoją częścią?
Odpowiedź