ankaba napisał
Czy sytuacje takie,ze ktoś nie spłaca kredytu i musi to robić poręczyciel są częste?
Mam jeszcze drugie pytanie. Brat mój wybiera się na studia od października i bedzie chciał wziąc kredyt studencki. Rodzice nie będą w stanie mu poręczyć ponieważ nie mają zdolności kredytowej.Ja również nie za bardzo .Czy taki kredyt można jest wziać bez poręczenia?
Zalazłem takie info: Bank Gospodarstwa Krajowego w roku akademickim 2014/2015 poręczał kredyt studentom, których dochód na osobę w rodzinie - liczony zgodnie z rozporządzeniem MNiSW- nie przekroczy kwot (netto) wymienionych poniżej.
Poręczenie wynosi: 100% wykorzystanej kwoty kredytu dla: studentów, których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 600 zł, studentów, którzy zostali pozbawieni całkowicie opieki rodzicielskiej (sierot) lub jako pozbawieni częściowo lub całkowicie opieki rodzicielskiej umieszczeni byli w rodzinie zastępczej, placówce opiekuńczo-wychowawczej rodzinnej, socjalizacyjnej albo resocjalizacyjnej z wyłączeniem placówek resocjalizacyjnych prowadzących działalność w formie całodobowej turnusowej lub okresowej - bez względu na dochód (nie przekraczający jednak kwoty dochodu ogłoszonej przez ministra właściwego do spraw szkolnictwa wyższego, uprawniającej do otrzymania kredytu w danym roku akademickim).
70% wykorzystanej kwoty kredytu studenckiego dla studentów, których dochód na osobę w rodzinie nie przekracza 1000 zł.