selena6 napisał
Czy jeśli jestem w trakcie windykacji, ugodowej, czyli spłacam zadłużenie, to informacja gospodarcza na mój temat widnieje na jakiejś liście dłużników? Mogę to jakoś sprawdzić? Chodzi mi o to, w którym momencie człowiek staje się takim… godnym zaufania, jeżeli wcześniej powinęła się mu noga no i po prostu wpadł w długi?
Są trzy bazy:
BIK
MIG - BR
BIG
BIK to
biuro informacji kredytowej w którym figurują wszyscy kredytobiorcy i tam jest ich historia. Na podstawie tej historii, masz tzw. scoring BIK. Jeśli masz historię nieciekawą to scoring również będzie nieciekawy.
MIG - BR rejestr nierzetelnych klientów przy Związku Banków Polskich. Jeśli miałeś windykację i mimo że jest ugodowa, również możesz tam być wpisany.
3. BIG Biuro Informacji Gospodarczej - zaległości za media, ale tez w przypadku windykacji komorniczej, również można tam wylądować. Jeśli
zobowiązanie wobec banku przekraczało 60 dni i bank pisał ostrzeżenia że wpisze do bazy - taki wpis figuruje 5 lat. W innym przypadku można już po spłacie wystąpić do banku o niewyrażaniu zgody na dalsze przetwarzanie danych