• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat2 osoby obserwują ten temat

Pożyczki społecznościowe

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najnowszej wypowiedzi
✓  od najnowszej wypowiedzi
od najstarszej wypowiedzi
Tomasz

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

2.3.2016 11:41
Ja znam kilka osób, które korzystają, tzn. pozyczaja komuś pieniądze i sobie chwalą. Na pewno jest pewne ryzyko, ale kto nie ryzykuje te nie ma. A rzy obecnych oprocentowaniach warto jednak poszukać czegoś innego niż lokaty.
aleksandraw

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

2.3.2016 10:06
Ciekawy temat i bardzo na czasie, biorąc pod uwagę to, co ostatnio stało się w Chinach na rynku pożyczek społecznościowych, może ktoś o tym słyszał. W Polsce rzeczywiście prawnie to wszystko jeszcze kuleje i faktem jest że ludzie nie mają do siebie zaufania, stąd pewne niedociągnięcia. Zawsze jest jakieś ryzyko, że trafi się na nieuczciwą osobę, ale myślę, że nie ma co popadać w skrajność i całkowicie rezygnować z takiej drogi inwestowania. Istnieją możliwości, które pozwalają sprawdzić czy pożyczkobiorca jest godny zaufania, może pożyczkę zabezpieczyć nieruchomością, co dość często się zdarza. Wcale nie uważam, że jest aż tak źle i że należy porzucić wszelką myśl związaną z pożyczkami społecznościowymi. W gruncie rzeczy jest to świetne rozwiązanie, pod warunkiem, że obie ze stron grają wobec siebie fair. A wcale nie jest o tak aż tak trudno jakby się mogło wydawać. Jest wielu ludzi, którzy z takiej formy pożyczania są zadowoleni. Trzeba też mieć na uwadze fakt, by wybrać dobrą platformę do social lendingu. Na Kokosie moim zdaniem jest większe prawdopodobieństwo, że trafi się na kogoś podejrzanego. Ludzie biorą tam pożyczki chyba na wszystko co się da, czasami wiedzą, że będą mieli problem z ich spłaceniem. Z kolei np. w CapitalClub o pożyczki starają się firmy, które potrzebują pieniędzy na rozwój. Według mnie to już ma jakiś sens, bo wiadomo dobrze komu się pożycza, w jakim celu, co ktoś z tymi pieniędzmi zamierza zrobić. I przez to ze to firmy to bardziej prawdopodobne, że będą miały z czego spłacić dług. Takie jest przynajmniej moje zdanie.
Edek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

21.4.2015 13:28
Te platformy same ustalaja maks. wysokosc oprocentowania. Platformy pożyczek społecznościowych różnicują warunki udzielania kredytu, szcególnie pod względem wiarygodności kredytowej. Dlatego można znaleźc oferty z bardzo wysokim, ale tez nizszym niż w banku oprocentowaniem.
pitarek

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

21.4.2015 12:09
No ale jednak pożyczka społecznościowa to nie jest chwilówka. Oprocentowanie jest jednak o wiele niższe.

Czy pożyczki społecznościowe są również regulowane ustawą antylichwiarską czy w chwili obecnej nic ich raczej nie reguluje? Orientujecie się w temacie ?
Gość

Niezarejestrowani

20.4.2015 15:47
Rozumiem Pana analogie, ale jakos czlowieka, ktory kupuje ladne auto nie jest mi tak zal, jak tego który bierze "przystepna" chwilowke :D
FinansologBadacz finansów

Eksperci

Zobacz profil ekspertaObserwuj profil

Pomógł 403 razy

Wyślij wiadomość

20.4.2015 15:25
Gość napisał
Te firmy chwilowkowe wzbidzaja we wmnie negatywne uczucia, jak widze te rekamyw tv to sie denerwuje, z etk ladnie wszystko przedstawiaja, a potem ludzie przez nich na bruk trafiają.

To tak jakby zarzucać producentom aut, że ludzie giną w wypadkach... Na reklamie też jest ładnie pokazany samochód służący do spełniania marzeń, a w życiu może pozbawić życia kierowcę, rodzinę lub innych ludzi. Winni wtedy są producenci czy osoba, która go używa?
Wypowiedzenie-OC.pl - skuteczne informacje odnośnie rezygnacji z ubezpieczenia OC
ann

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

20.4.2015 13:36
A ja nie wole, ani z jednego, ani drugiego. To sa opcje dla desperatów. Już prędzej bym cos sprzedała, niż pozyczala w chwilówkach czy rzez te wszystkie portale.
Gość

Niezarejestrowani

20.4.2015 13:02
Ja jakos wolalbym korzystac z pozyczek spolecznosciowych niz z chwilowek. Wydaja sie jakos pewniejsze. Te firmy chwilowkowe wzbidzaja we wmnie negatywne uczucia, jak widze te rekamyw tv to sie denerwuje, z etk ladnie wszystko przedstawiaja, a potem ludzie przez nich na bruk trafiają.
zwall

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

20.4.2015 10:28
Jak dla mnie to kolejny odłam chwilówek. Już lepiej pożyczyć pieniądze od kogoś znajomego/rodziny. Chyba, że taką umowę da się zawrzeć między znajomymi.
Piotr

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

20.4.2015 8:21
Za 200 zł to moze Ci się nie oplacic, ale postrasz sądem :D moze poskutkowac
Odpowiedź