Gość napisał
Ja mam pytanie apropo's refinansowania kredytu w CHF, czy to jest dobry czas na takie posunięcie czy jeszcze poczekać? Wzięłam kredyt 300tys zł w CHF w lutym 2009 na 30 lat roku i choć już spłacam 5,5 roku to moje zadłużenie zmalało w przeliczeniu na złotówki jedynie o 5 tys zł :( i nie wiem co robić, pomóżcie, doradźcie proszę bo jestem trochę załamana :( mam kredyt w DB. Czy może przewalutować? ale duzo stracę po przeliczeniu więc to raczej nie wchodzi w grę.
Eksperci nie polecają obecnie takiego rozwiązania. Obecna sytuacja spowodowana jest niekorzystnym kursem złotego do franka. Przeliczenia kredytu na złote spowoduje, że mimo kilku lat spłaty zadłużenie może być nawet wyższe niż kwota wypłaconego jak wzrasta, bo oprocentowanie kredytów w złotych jest wyższe niż we frankach. Wielu analityków przewiduje jednak, że sytuacja niebawem może wrócić do normy, kurs spadnie, raty zmaleją, dlatego nie warto obecnie przewalutowywać kredytów przy tak niepewnej sytuacji.
Polecane są inne rozwiązania, takie jak wydłużenie okresu kredytowania czy wymiana złotówki po niższym kursie poza bankiem. Przy wydłużeniu okresu kredytowania miesięczna rata automatycznie zmaleje i wysoki kurs na bieżąco nie będzie tak odczuwalny. Poleca się również zakup waluty w kantorze ponieważ tam kursy wymiany zwykle są korzystniejsze niż te bankowe. Krótkofalowym rozwiązaniem mogą być także
wakacje kredytowe na przeczekanie takiej sytuacji.