bookworm napisał
szarlottka napisał
A jak długo Twój kolega ma ten telefon? Zastanawiałaś się dlaczego chce go sprzedać w dość niskiej cenie? Ja na Twoim miejscu bym się zastanowiła. Też jakiś czas temu miałam kupić używany telefon ale po przemyśleniu wszystkich za i przeciw dołożyłam 100 złotych i kupiłam nowy.
No bo czasami właśnie tak jest lepiej może znajomemu się telefon psuje albo ma kradziony? Nigdy nie wiadomo a jak kupisz kradziony telefon nawet o tym nie wiedząc to będziesz podejrzana w paserstwie.
Funkcją specjalnie serwisy internetowe pozwalają sprawdzić, na podstawie numeru IMEI, markę i model telefonu oraz miejsce, w jakim został po raz pierwszy zarejestrowany oraz poprawność kodu IMEI . IMEI to15-cyfrowy kod, który jednoznacznie identyfikuje telefon. Znajdziemy go na naklejce na pudełku, oraz w dokumentacji zakupionego telefonu), po drugie na naklejce pod baterią, a także w pamięci komórki , zwykle wystarczy wystukać kombinację *#06#. Skonfrontowanie numeru pokazywanego na ekranie telefonu z naklejką pod baterią może wskazać, czy ktoś nie próbował tego kodu zmieniać. Jeśli numery są identyczne możemy zazwyczaj spać spokojnie.