Stanisław Bińkiewicz napisał
Na rynku finansów dla firm działa kilka kategorii podmiotów finansujących:
1. Banki - tam większość klientów poszukuje wsparcia finansowego, i temat który bank wybrać najczęściej pojawia się na forach internetowych.
2. Fundacje pozarządowe - o tych klienci wiedzą znacznie mniej, mimo, że ich oferta jest dużo tańsza niż bankowa. Należą one do tzw. KSU czyli Krajowego Sektora Usług i działają na podstawie Umów z PARP. Punkty konsultacyjne znajdują się w każdym województwie. Przykład: Łódzka Agencja Rozwoju Regionalnego, Małopolska Agencja Rozwoju Regionalnego, Mazowiecka Agencja Rozwoju Regionalnego. Oprócz nich działają inne Agencje zrzeszone w KSU np. Krajowe Stowarzyszenie Rozwoju Przedsiębiorczości w Końskich /działa na terenie kilku województw/, Fundacja Rozwoju Gminy Zelów w łódzkiem, itp. Mimo,że Fundacje żądają zabezpieczeń, naprawdę warto, bo oprocentowania pożyczek udzielanych z wykorzystaniem Funduszu Jeremii są naprawdę niskie - około 1%.
3. Kolejną grupę stanowią fundusze komercyjne, działają one na rynku i mają różne oferty. Często też posiadają w swojej ofercie pożyczki ze wsparciem rządowym. One są trochę droższe od Fundacji pozarządowych i Banków, bowiem oprócz oprocentowania doliczają dodatkowy koszt. Może on się nazywać różnie, np. koszt obsługi prawnej.
Przykład: Inicjatywa Mikro z Warszawy, Fundusz Mikro z Krakowa
Ostatnią grupę stanowią tzw. pośrednicy czy brokerzy nazwijmy to Centralni. Przykład: Fines S.A., Dom Finansowy QS, Górnośląskie Towarzystwo Finansowe itp., które są tzw. operatorami. Na podstawie pełnomocnictw Banków czy innych istytucji finansowych /Fundusz Mikro, Inicjatywa Mikro/, udzielają dalszych pełnomocnictw Biurom, które działają na terenie kraju.
Tak więc lista instytucji wspomagających firmy jest długa. Należy tylko właściwie wybierać w/g swoich potrzeb.
Ciekawi mnie ta druga grupa, czyli fundacje pozarządowe. czy udzielają tam wszelkich kredytów? Głównie interesują mnie hipoteczne.
Gdzie w ogóle tego szukać, w miastach wojewódzkich?
Ma Pan rację pisząc, że ludzi nic o tym nie wiedzą, ja po raz pierwszy usłyszałem coś więcej na ich temat.