Stanisław Bińkiewicz napisał
elena napisał
U nas okazało się, że lepiej opłaca się leasing. Wszystko zależy od firmy i od tego do czego auto będzie wykorzystywane. Najlepszą ofertę przedstawiła nieznana nam firma CLS.PL . Zanim jednak skorzystamy z ich propozycji chcielibyśmy się co nieco od nich dowiedzieć. Miał ktoś może z nimi styczność?
Kredyt czy leasing - nie zależy to od tego do czego auto będzie wykorzystywane. Zależy to od warunków ekonomicznych przedsiębiorstwa. Jeśli firma ma duże przychody i chce sobie zrobić więcej kosztów, odpowiednim dla niej będzie leasing, bo w koszty wrzuci całą ratę leasingową i odliczy sobie VAT. Jeśli firma jest na ryczałcie i prowadzi książkę przychodów, nie ma od czego odliczyć kosztów. Leasing jest łatwiejszy do zdobycia dla młodej osoby, kredyt bankowy na firmę najczęściej od 25 roku życia. Tak więc co lepsze dla firmy - to sprawa wymagająca indywidualnego podejścia.
Proszę mi doradzić Prowadzę DG ( sprzedaż przez Internet )na ryczałcie obroty mam niewielkie praktycznie od 3 lat jestem na minusie do tego pracuje na etacie.
Za około miesiąc planuje kupić nowy samochód w cenie ok 40 tys. netto, księgowa namawia mnie na przejście na VAT. Czy opłaca mi się wchodzić w VAT aby wziąć leasing. Może lepiej wziąć kredyt i tak sfinansować zakup.