• Kredyty gotówkowe
  • Kredyty hipoteczne
  • Kredyty dla firm
  • Lokaty bankowe
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Wypełnij formularz, aby otrzymać bezpłatną ofertę!
Kwota kredytu
Okres spłaty
lat
Kwota kredytu
Okres spłaty
mies.
Kwota lokaty
Okres lokaty
mies.
Administratorem danych osobowych jest Comperia.pl S.A. Zapoznaj się z pełną informacją o przetwarzaniu danych osobowych.
0 osób przegląda ten temat1 osoba obserwuje ten temat

Staż z UP

Odpowiedź
wróć do listy tematówSortowanie od najstarszej wypowiedzi
od najnowszej wypowiedzi
✓  od najstarszej wypowiedzi
Micky

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

28.6.2014 18:54
Witam,
mam pytanie dotyczące zatrudnienia ludzi na staż. Okazało sie ze w naszym Powiatowym Urzędzie Pracy znalazły sie teraz pieniażki na staż dla osób bezrobotnych. Moja znajoma chce przyjsć do mnie na ten staż i mówi że PUP zapłaci za nia a ja nie poniosę żadnych kosztów. Jak to jest w rzeczywistości?
Nessa

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

28.6.2014 21:15
Kurcze nie wiem jak to jest. Nie możesz przejsć sie do Urzędu pracy i zapytać? Wydaje mi się że raczej po takim stażu bedziesz musiał tą koleżanke zatrudnić. Oni Ci zapłącą za to ze ja masz na stażu ale póżniej musi być dla niej jakieś miejsce pracy.
beatrisR

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

29.6.2014 19:34
Przejdź sie do Powiatowego Urzędu Pracy i zapytaj na jakiej to sie zasadzę odbywa, a może masz kogoś znajomego kto ma kontakty w urzędzie i dopytał by sie kogoś o te staze tak nie formalnie, bo wiesz czasami przepisy są inne a ludzie robia to tylko na swoją korzyść.
Zawisza

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

29.6.2014 20:19
Z tego co ja sie orientuje to oni opłacają takiej osobie ubezpieczenie i płaca jej normalnie pieniadze za staż a Ty tylko masz ją nauczyć konkretnych rzeczy. NIe wiem tylko jak to jest z późniejszym zatrudnieniem, czy musisz taka osobe zatrudniać czy nie.
Albina55

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

30.6.2014 11:00
To jest bardzo fajna możliwosc zarobku. Ty nie płacisz za nią nic i nie martwisz się o nic, a masz pracownika za którego płaci PUP. Czasem to są bardzo fajne sumki. A potem wcale Twojej znajomej nie musisz Cię zatrudnić, chyba ze chcesz.
Wypowiedź została zmieniona przez: Albina55 30.6.2014 18:01
Jutka5

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

30.6.2014 17:59
Staż jest dobry zarówno dla pracownika jak i dla pracodawcy. Nie będziesz musiała ponosic zadnych opłat, bo za pracownika płaci PUP, nie musisz tez po stazu jej przyjmować, no chyba, że okażę się tak dobrym pracownikiem, że sama tego zechcesz. Staż to super sprawa dla pracodawcy.
Dionizy

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

30.6.2014 18:33
Staż jest bardzo dobrą opcją zarówno dla Ciebie jak i dla znajomej. Ty zyskujesz dodatkową pomoc za którą płaci PUP, a ona pieniądze i doświadczenie, które może później wykorzystać przy szukaniu innej pracy. Ty musisz przygotować odpowiednie papiery, tak by właśnie tą osobę Ci przydzielono. Po zakończonym stażu MOŻESZ lecz NIE MUSISZ zatrudniać stażystki chyba, że umowa stanowi inaczej.
Wypowiedź została zmieniona przez: Dionizy 30.6.2014 18:33
kostka

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

1.7.2014 11:20
Rzeczywiście urząd pracy płaci za konkretną osobę ubezpieczenie i daje jej wynagrodzenie. Nie wiem natomiast jak to wygląda z Twojej strony czy tą osobę musisz później zatrudnić czy też nie. Najlepiej przejdź się lub zadzwoń do urzędu pracy tam ktoś powinien odpowiedzieć Ci na to pytanie.
polokoktaa

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

1.7.2014 11:33
Nie ma obowiązku zatrudniania osoby po stażu, ani organizowanym przez Ciebie samą, ani z urzędu. Co prawda osoby na stażu często liczą, że zostaną w firmie, ale to nie jest reguła. Bardzo często zdarza się po prostu, że pracodawca organizuje staż, ponieważ naprawde potrzebuje pracownika. Zatrudnia na staz w celu przyuczenia i ''taniej siły roboczej'' - bo na stażu, podczas nauki się dużo nie zarobi, a później, taką obeznaną z pracą, wyedukowaną osobę zostawia u siebie w firmie.
xena

Użytkownicy

Wyślij wiadomość

1.7.2014 11:51
Za staż płaci Urząd Pracy a ty tylko przyuczasz nowego pracownika. Później możesz ale nie musisz go zatrudniać. Ja osobiście jeszcze nie spotkałam się z firmą, która pozwala pracownikowi zostać. Zazwyczaj później szukają kolejnych osób na staż.
Odpowiedź