Artur Sarnecki napisał
:) cieszę się że pojawił się cenny komentarz, ja wiem że Pan ma same konkrety i doceniam to, ja niestety mam tylko ogólniki i slogany, no ale jeśli ktoś chce coś zmienić to i z tym coś zdziała...pozdrawiam
ps. jeśli podstawy są powtarzane wielokrotnie to nie znaczy, że są bezużyteczne, może po prostu jest w nich wartość :)
Stanisław Bińkiewicz napisał
Artur Sarnecki napisał
-> Bądź w 5 % firm które nie padają w pierwszych 5 latach:) Zobacz jak zadbać o finanse w małej firmie!
http://artursarnecki.eu/jak-zadbac-o-finanse-w-malej-firmie/
Brak jakichkolwiek komentarzy postu wskazuje na to, że albo forum nie odwiedzają właściciele firm, albo już posiadają pełną wiedzę. Ale brak komentarzy może tez wynikać z innych pobudek. Może właściciele chcą więcej konkretów. Więcej typowych przykładów. Może pisząc o kosztach warto pokazać wymierne efekty, itp. Opisane w artykule 3 propozycje wielokrotnie były opisywane. Ja sam dzień przed opublikowaniem Pana artykułu, na swoim blogu pisałem szerzej o podobnych sprawach w kontekście ponoszenia przez firmy niepotrzebnych kosztów, czyli tzw. płacenia za nic.
Dostęp do tego artykułu:
http://www.slowkilkaomalymbiznesie.pl/za-co-tak-naprawde-placisz-czyli-gdzie-tkwi-problem
Panie Arturze, możemy tak sobie polemizować, ale to jest bez sensu. Uważam, że zawsze warto pokazać przykłady wymiernych korzyści, jakie osiągnie właściciel firmy podejmując określone działanie. Jeśli więc napiszę, że właściciel firmy, powinien ograniczyć koszty funkcjonowania, myślę, że on wie, że to powinien zrobić, tylko nie wie jak. Jeśli więc np. jest firma transportowa z przewozem rzeczy, nie ma własnego certyfikatu przewoźnika, wynajmuje go, płacąc miesięcznie powiedzmy 600 zł, co w skali roku daje 7200 zł, to w przypadku zrobienia kursu i egzaminu będzie to jednorazowy koszt 1500 zł, oszczędność w skali roku 5700 zł, to będzie to efekt wymierny. Prowadząc międzynarodowy przewóz towarów, można obniżyć koszt paliwa, zjeżdżając z autostrady do okolicznych miasteczek. Różnica w cenie paliwa to około 2 euro na 10 litrach ropy, na 100 litrach to już 20 euro. Itd.
I to są to wymierne efekty ograniczania kosztów.
Tak więc funkcjonowanie firmy to jest temat, w którym istnieje wiele wątków o których warto a nawet trzeba pisać.