Waldemar napisał
Stanisław Bińkiewicz napisał
Waldemar napisał
Witam,
Jestem rzemieślnikiem. Mój znajomy namawia mnie bardzo na rozszerzenie swojej działalności poza granice Polski. W sumie miałbym zbyt na swoje produkty. Jak miałbym się rozliczać?
Trzeba znaleźć kontrahenta, podpisać kontrakt i działać.
W banku można założyć konto walutowe, na które będą spływały pieniądze za realizację dostaw.
A jak się potem rozliczyć z US? Tylko wystarcza mi te przelewy bankowe jako udokumentowanie transakcji?
Prowadząc działalność gosp., niezbędne jest prowadzenie księgowości. Jeśli np. prowadzimy ją w formie KPIR, ujmujemy w niej wszystkie przychody, jak tez i koszty. Jeśli wystawiamy fakturę w walucie, i w walucie mamy również część kosztów, to zgodnie z art. 11a ustawy o PIT przychody oraz koszty poniesione w walutach obcych przelicza się na złote według kursu średniego ogłaszanego przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień wystawienia faktury. Natomiast w przypadku sprzedaży lub kupna walut obcych oraz otrzymania należności lub zapłaty zobowiązań, uwzględnia się kursy faktycznie zastosowane. Jeżeli nie jest to możliwe, przyjmuje się kurs średni ogłaszany przez NBP z ostatniego dnia roboczego poprzedzającego dzień dokonania bądź otrzymania zapłaty.