karolina-tomczyk napisał
Jestem z mazowieckiego. Czy mogę starać się w tym województwie o taką pomoc? Czy muszę być wolna od zobowiązań kredytowych? Chciałabym się starać o kredyt w celu wykupienia lokalu, w którym funkcjonuje moja działalność. Część pieniędzy już mam. Czy to obejmuje zakres pomocy z tego funduszu?
Oczywiście. W każdym województwie są fundacje. Może być na chwilę obecną problem ze środkami. W poprzedniej edycji, pieniądze z funduszu Jeremii były tylko dla mikroprzedsiębiorstw, czyli zatrudniających do 9 osób. Obecnie są dostępne już dla dużo większych firm a max wysokość pomocy to 1 mln.
Proszę znaleźć w internecie telefon do Towarzystwa Inicjatyw Społeczno Ekonomicznych w Warszawie.
cezarycezary napisał
A istnieją takie okoliczności, kiedy część kredytu na firmę może być umorzona? I nie chodzi mi tutaj o fundację. Czy zawsze w razie upadku firmy trzeba spłacić całość?
cezarycezary napisał
A istnieją takie okoliczności, kiedy część kredytu na firmę może być umorzona? I nie chodzi mi tutaj o fundację. Czy zawsze w razie upadku firmy trzeba spłacić całość?
Oczywiście że trzeba spłacić.
Zakładając jednoosobową firmę trzeba wiedzieć, iż jej właściciel odpowiada za powstałe
zobowiązanie bez ograniczeń, co oznacza, że za zobowiązania firmy odpowiada również majątkiem osobistym ( do masy upadłości wchodzi cały majątek upadłego, poza wyjątkami wymienionymi w ustawie).