bradley napisał
Witam .Moja siostra zastanawiała się właśnie wczoraj z koleżankami ,czy warto założyć taki sklep online? Przyznaje ,że ma dobre markowe ubrania i szerokie grono znajomych ,którzy je często wymieniają .Wczoraj narodził się pomysł takiego sklepu i internetowego , bo na wynajem na razie nas nie stać .Wiem ,ze sa takie sklepy typu komis i mają się całkiem dobrze. Pojęcia w ogóle nie mamy od czego zacząć taki sklep internetowy? Z jakimi kosztami to się wiąże?
Ja uważam, że warto spróbować, pod warunkiem, że wiemy dokładnie czego chcemy. To, że ktoś na tym zarabia, nie znaczy, że wszyscy się do tego nadają. Ja sam znam wiele firm,, które chciały zarobić na handlu używaną odzieżą i już nie istnieją. Zanim więc podejmie się decyzje, warto sobie przeanalizować rynek. Uważam,że warto pomyśleć o segmentacji, czyli zająć się konkretną grupą osób. Odzież nie dla wszystkich, a np. dla dzieci, dla młodzieży, dla XXL. Może to być np. coś z typu tzw. czarnej mody. Sklep musi się czymś wyróżniać na tle innych funkcjonujących. Trzeba znaleźć swój sposób na biznes. Kiedyś poznałem pewną kobietę, która wychowywała dzieci. Ponieważ brakowało jej pieniędzy, zaczęła wystawiać na allegro odzież dziecinną. Ale ubranka się nie sprzedawały. I nagle wpadła na pomysł, aby te odzież sprzedawać w pakietach. To okazało się hitem. Zaczęła codziennie odwiedzać ciucholandy, kupować dziecięce ciuszki i sprzedawać w pakietach. W krótkim czasie biznes się rozrósł.
Żeby założyć sklep internetowy, należy założyć stronę internetową, kupić program do obsługi sklepu, odpowiednio ją wypozycjonować. Myślę, że może to kosztować około 3 tys. zł.
Zakładając działalność, należy zastanowić się nad formą rozliczeń - czy ryczałt, czy KPIR. Ja zawsze uważam, że wybranie ryczałtu w pewnym stopniu ogranicza rozwój firmy.
Na pewno trzeba ponieść koszt prowadzenia księgowości, myślę że w granicach 200-300 zł.