nowak-marian napisał
Witam .Wiem ,że moge poszukać w necie ,ale może jest ktoś w temacie i poda zwięzłe i konkretne wskazówki.Moja żona chce otworzyć kwiaciarnię .Ma rentę rodzinna po pierwszym męzu .Mamy pomieszczenie gospodarcze przy domu ,któro mogłoby być przeznaczone na ten cel? Od czego zacząć ? Co jest jej potrzebne? Nie mamy o tym zielonego pojęcia.
Żeby założyć kwiaciarnię trzeba otworzyć działalność gospodarczą. Aby to zrobić, trzeba się Udać do Urzędu Miasta/Gminy i złożyć wniosek. Wtedy firma zostanie wpisana do rejestru DG. Na podstawie wpisu Urząd Statystyczny nada REGON. Trzeba również działalność zgłosić do ZUS.
Na początek trzeba wybrać formę opodatkowania, a więc ryczałt albo książka przychodów i rozchodów, zlecić ich prowadzenie do biura księgowego, bądź samemu prowadzić.
To są takie czynności czysto techniczne. Dla mnie bardziej ważne są te, związane z osobistym zainteresowaniem, odpowiednim przygotowaniem do prowadzenia kwiaciarni.
Aby przynosiła ona dochód, przed otwarciem powinien być sporządzony taki swój biznesplan, w którym trzeba byłoby dokonać analizy konkurencji, przeliczyć opłacalność przedsięwzięcia. I wreszcie kwestia finansowa, czy nas na to stac, tzn, czy mamy pieniądze na adaptację pomieszczenia, reklamę, pierwsze zatowarowanie. Jeśli to uczciwie ocenimy, sami będziemy wiedzieć czy zaczynać biznes czy nie.