28.1.2016 22:58
Zanim zakupisz program finansowy, uważam, że jest przy założeniu firmy dużą więcej ważniejszych spraw niż ta. Po pierwsze, musisz sobie odpowiedzieć na wiele pytań, które będą gwarantować powodzenie firmy. Pisze o tym na swoim blogu na:
http://www.slowkilkaomalymbiznesie.pl/etapy-rozwoju-firmy-przetrwanie-cz-2
Jeśli będziesz potrafił odpowiedzieć na większość pytań,dopiero wtedy możesz pomyśleć o innych mniej ważnych sprawach, a jedną z nich będzie program księgowy. Oczywiście, to jaki program będzie potrzebny, ma na to wpływ wiele czynników. Czy firma będzie prowadzić gospodarkę magazynową, czy będzie zatrudniać pracowników, czy będzie prowadzić KPIR czy pełną księgowość. Z tych rozbudowanych programów znam Symfonię. Ona składa się z kilku niezależnych modułów, które mogą ze sobą współpracować: Symfonia Handel - dla gospodarki magazynowej, Symfonia Księgowość - uważam że dla pełnej księgowości, oraz Symfonia Kadry i płace. Jeśli będziesz prowadził małą firmę, to w zupełności wystarczy niedrogi programik. Ja sam używam np. programu, który kupiłem dwa lata temu na allegro, który nazywa się Dumpingowiec. Kosztował 35 zł i ma wszystko, co potrzeba małej firmie, Ma nawet możliwość współdziałania ze sklepem internetowym. Tak więc myślę, że nie ma sensu wywalać pieniędzy na początku. Bo mogą to być pieniądze wyrzucone w błoto.
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl