xkrzys napisał
Może mnie ktoś oświecić jak to jest ze składkami na ZUS, jeśli mam własną działalność gospodarczą, a dodatkowo jestem zatrudniony w innej firmie na umowie zleceniu?
Wiem, że gdybym pracował na normalnej umowie o pracę i dodatkowo na zleceniu, to wtedy płaciłbym tylko ze zlecenia składkę zdrowotną. Czy w przypadku własnej działalności wygląda to tak samo?
Rozliczam się ryczałtowo, 5%.
Ryczałt z działalności nie ma znaczenia do obliczenia należnej składki ZUS - takie same stawki obowiązują zarówno przy ryczałcie, jak też KPIR.
Jeżeli osoba wykonująca umowę zlecenia rozpoczyna prowadzenie działalności gospodarczej, dochodzi wtedy do tzw. zbiegu tytułów do ubezpieczenia. Przedsiębiorca podlega wtedy obowiązkowo ubezpieczeniom społecznym z racji prowadzonej firmy. Ma to miejsce wtedy, gdy jego podstawa wymiaru składek ze zlecenia jest niższa od obowiązującej go najniższej podstawy wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne z tytułu prowadzonej działalności, tj.:
1.60% prognozowanego przeciętnego wynagrodzenia miesięcznego przyjętego do ustalenia kwoty ograniczenia rocznej podstawy wymiaru składek emerytalno-rentowych (w 2015 r. wynosi ona 2.375,40 zł) - dla przedsiębiorców opłacających składki na ogólnych zasadach
2. 30% aktualnego wynagrodzenia minimalnego (w 2015 r. wynosi ona 525 zł) - jeśli korzysta z ulgi dla nowych przedsiębiorców.
Z tytułu wykonywania zlecenia przedsiębiorca może w takim przypadku przystąpić do ubezpieczeń społecznych dobrowolnie
Jeśli natomiast podstawa wymiaru składek na ubezpieczenia społeczne ze zlecenia jest równa lub wyższa od obowiązującej danego przedsiębiorcę minimalnej podstawy wymiaru tych składek z działalności, może on wtedy wybrać, z którego tytułu chce podlegać obowiązkowym ubezpieczeniom społecznym. Tytułem tym może być wówczas umowa zlecenia