Stanisław Bińkiewicz napisał
piotr wiec napisał
Mam młodą firmę, ma 4 miesiące. Nie sądziłem, że będzie tak trudno uzyskać od kontrahentów zapłatę w terminie w związku z tym czuję, że potrzebuję jakiegoś kredytu, aby nie mieć problemów finansowych. Kolega wspomniał coś o kredycie w rachunku bieżącym. Co to jest i czy dostanę to w jakimś banku? Najlepiej jakby limit wynosił przynajmniej 5000 złotych, ale nie wiem, czy mogę na tyle liczyć?
Uważam, że młoda firma ma możliwość w niektórych bankach dostać kredyt ratalny, natomiast jeśli chodzi o kredyt w rachunku bieżącym, tzw. obrotowy nie. Te kredyty żądzą się trochę innymi prawami, często podstawą ich uruchomienia są właśnie obroty na koncie. Należy więc dbać o to, aby obroty na koncie były większe, szczególnie chodzi o wpływy od kontrahentów, aby wpływały na podstawie przelewów.
Dziękuję, a w jakich bankach najlepiej próbować? Bo nie chciałbym też składać zapytań w zbyt wielu, bo to podobno nie jest zbyt mądre wyjście.
Z drugiej strony nie wiem, czy kredyt ratalny rozwiąże moje problemy, bo chodzi raczej o płynność finansową niż jednorazowy zastrzyk gotówki.
A czy mam może szansę na jakąś firmową kartę kredytową? Jest w ogóle coś takiego?