BartStec napisał
A czy taki kredyt jest trudno dostać? Wiele warunków trzeba spełnić?
Sam mam firmę, ale jest bardzo mała, to znaczy jednoosobowa i zajmuję się usługami.
Prowadzę ją dopiero od 3 miesięcy i zastanawiam się, czy mam szansę na kredyt? Na razie dochody netto wynoszą około 2000 złotych, co i tak uważam za pewien sukces, bo nie sądziłem, że aż tyle na początku uda mi się zarobić. Ale czy z takim stażem i takimi dochodami jest szansa na jakiś preferencyjny kredyt?
Pożyczka w Fundacji jest nisko oprocentowana, ale musi być zabezpieczona. Najczęstszą formą zabezpieczenia są poręczyciele. Mogą być też inne formy zabezpieczenia, chociażby
hipoteka. Jeśli zaś chodzi o kredyty bankowe, w tym przypadku Idea Banku, jeśli klient ma odpowiedni BIK i wiek, - BIK A - kredyt do 100 tys zł, BIK B - do 50 tys. zł z zabezpieczeniem Banku Gospodarstwa Krajowego, przy czym bez zabezpieczenia hipotecznego wymagane ukończone 25 lat.
Warunek - w momencie uruchomienia kredytu, klient musi okazać się fakturami, świadczącymi, że już zainwestował w firmę, wysokość 30% wartości kredytu. Kredyt wypłacany jest najczęściej w 2 transzach, każda po rozliczeniu pierwszej.