10.9.2015 8:02
hubertus napisał
Stanisław Bińkiewicz napisał
[Pewnie że można sobie założyć drugie konto osobiste. Wszystko zależy od tego jaką firmą chcemy być. Bo być może będziemy chcieli się rozwijać i potrzebny będzie np. kredyt obrotowy.
A może pójdziemy do banku, który do decyzji kredytowej zażąda wyciągu z konta firmowego?
A w przypadku kredytu nie możemy przedstawić wyciągu z konta osobistego? To taka duża różnica, skoro firma też jest na nasze nazwisko?
Sam zakładając działalność zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale jednak otworzyłem konto dedykowane dla firm. Mimo to czasem robię przelewy, np. dla pracowników z konta osobistego. Czy w ten sposób mogę mieć kiedyś jakiś problem?
hubertus napisał
Stanisław Bińkiewicz napisał
[Pewnie że można sobie założyć drugie konto osobiste. Wszystko zależy od tego jaką firmą chcemy być. Bo być może będziemy chcieli się rozwijać i potrzebny będzie np. kredyt obrotowy.
A może pójdziemy do banku, który do decyzji kredytowej zażąda wyciągu z konta firmowego?
A w przypadku kredytu nie możemy przedstawić wyciągu z konta osobistego? To taka duża różnica, skoro firma też jest na nasze nazwisko?
Sam zakładając działalność zastanawiałem się nad takim rozwiązaniem, ale jednak otworzyłem konto dedykowane dla firm. Mimo to czasem robię przelewy, np. dla pracowników z konta osobistego. Czy w ten sposób mogę mieć kiedyś jakiś problem?
Z naszej perspektywy wygląda to trochę inaczej niż bankowej.
Są przepisy wewnętrzne, które to regulują. Jeśli chodzi o przelewy dla pracowników, to pewnie, że mogą być z innego konta niż firmowe. Mi chodzi tylko o czystość zapisów, o obroty na koncie firmowym itp. Jeśli Pan robi przelewy dla pracowników z konta osobistego i przyjdzie na kontrolę np. ZUS, to po co ma oglądać inne Pana płatności, wpływy itp.
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl