21.7.2015 19:23
Najpierw dobrze byłoby przeanalizować koszty takiej działalności. Przypuśćmy, że będzie potrzebny lokal, jego wyposażenie, a więc stoły, krzesła, piec do pieczenia, jakaś zmywarka, naczynia itp. Ponieważ pizzeria to nic innego, jak zakład gastronomiczny, musi spełniać wymagania sanitarno-epidemiologiczne oraz HACCP, musi być łazienka, bieżąca woda, wszelkie inne zabezpieczenia gwarantujące że żywność będzie najwyższej jakości. Trudno w lokalu serwować samą pizzę, więc trzeba byłoby uzyskać pozwolenia np. na sprzedaż piwa, itp. To tylko niektóre koszty. Do tego trzeba doliczyć koszt wody, gazu, elektryczności i oczywiście stały wydatek czyli ZUS albo KRUS. A więc mamy koszty. Teraz oprócz nich musi nam jeszcze coś zostać, czyli musimy sobie zaplanować swoje dochody. Po takim wstępie, musimy ustalić koszt jednej wyprodukowania jednej pizzy, zaplanować jej cenę i wtedy policzyć, ile musielibyśmy ich wyprodukować, żeby zarobić. Jeśli mamy umiejętność dobrego sprzedawcy i wiarę w sukces, powinno się udać.
Wypowiedź została zmieniona przez: Stanisław Bińkiewicz 21.7.2015 19:26
Cytuj
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl