7.7.2015 20:44
Warunki dotacji udzielanych przez Urzędy Prace dosyć precyzyjnie formuje zarówno umowa o dotację, jak też regulamin udzielania. W jednym z punktów regulaminu jest min. mowa, że w przypadku zlikwidowania, wykreślenia oraz zmiany rodzaju działalności gospodarczej lub zaprzestania prowadzenia działalności, na którą udzielono dotacji,
Dyrektor PUP może wypowiedzieć umowę.
Z chwilą wypowiedzenia umowy, Dyrektor wzywa Dotowanego do zwrotu przyznanych środków. Dotowany zobowiązany jest w ciągu 30 dni od dnia otrzymania wezwania Urzędu do zwrotu przyznanych środków wraz z odsetkami ustawowymi naliczonymi od dnia wypłaty środków. Natomiast w przypadku śmierci Dotowanego w okresie od dnia zawarcia umowy o przyznanie jednorazowo środków na podjęcie działalności gospodarczej do upływu 12 miesięcy prowadzenia tej działalności, Urząd dochodzi zwrotu wypłaconych środków w wysokości proporcjonalnej do okresu nieprowadzenia działalności gospodarczej. Od kwoty podlegającej zwrotowi nie nalicza się odsetek ustawowych. Z podobna sytuacją już się zetknąłem. Mój znajomy był poręczycielem takiej Dotacji. Osoba która ją otrzymała, kupiła min. samochód, sprzęt, lecz w terminie nie złożyła sprawozdań na temat prowadzonej działalności i nie rozliczyła się. Mało tego rozpiła się i przestała prowadzić działalność. PUP wypowiedział umowę, a ponieważ Dotowany nie miał nawet z czego oddać pieniędzy, sprawa oparła się o Sąd, który zasądził solidarnie od Dotowanego i poręczycieli zwrot dotacji w ratach miesięcznych. Oczywiście poręczyciele spłacają dotacje do dnia dzisiejszego. Próbowałem pomóc sąsiadowi, napisałem wniosek o umorzenie zobowiązania, lecz niestety PUP poprosił o dokumenty finansowe i ocenił, że poręczycieli stać na spłatę. Na marginesie wiele osób próbuje korzystać z takich środków bez właściwego rozpoznania, bez analizy szans i zagrożeń, ale przede wszystkim bez planów na przyszłość. Jedynym planem jest przetrwanie roku a to najczęściej się nie udaje.
Zapraszam na mojego bloga na www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
Będę tam pisał o takich i podobnych przypadkach.
Stanisław Bińkiewicz
Tel:606119428
Blog: www.slowkilkaomalymbiznesie.pl
e-mail: stabin@neostrada.pl